Emlak Gündemi Haberleri – Şehir Emlak

2016 Tapu Harcı Oranı

2016 Tapu Harcı Oranı

Tapu harcı bedelleri, maliye bakanlığı ile GİB ( Gelir idaresi başkanlığı ) tarafından ortaklaşa yürütülen çalışmalar kapsamında belirlenir ve tapu kadastro müdürlüklerine tebliğ edilerek güncellenir. Yasalara göre evin satış bedeli üzerinden hesaplanan bu %’lik rakam ile ilgili bankaya yapacağınız tapu harcı ödemesinin ardından hesap belgesi ile işlemi yaptığınız tapu kadastro dairesine gitmeli ve işlemlerin devamını sağlamanız gerekmektedir. 2016 Tapu Harcı Oranı ile ilgili yapacağımız bilgilendirmeden önce dilerseniz tapu harcının ne olduğuna biraz göz atalım.

Tapu harcı nedir?

Tapu harcı; 492 Sayılı harçlar kanununa bağlı (4) sayılı tarifede yer alan tapu işlemleri ( taşınmaz mülklerin satışı ) için alınan masraf bedelleridir. Bu harç, mülklerin satış rakamları, mülkün cinsi gibi unsurlara bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Halk arasında en çok anlaşmazlık yaşanan nokta ise; Tapu harcının alıcı mı satıcı mı tarafından ödeneceğidir. Etik olarak yazılı kurallara bağlı oldan şuan için yapılan işlemlerde mülk sahibi ve alıcı tarafından %50 pay edilerek ödenilen bu gider, genelde mülkün satış pazarlığı esnasında kararlaştırılır. Karşılıklı anlaşmazlık halinde ise satış işleminden vazgeçme durumları dahi yaşanabiliyor.

1 Ocak 2016 Tarihinden itibaren yürürlüğe giren yeni oranlarda ise 2016 Tapu Harcı Oranı %5,58 olarak belirtilmiştir. Yetkili merciiler tarafından belirlenen bu tutar tapu ve kadastro müdürlüklerine tebliğ edilerek yılbaşından itibaren yürürlüğe girmiştir. Bir mülk alacak veya satacak iseniz ve 2016 tapu harcı hesaplama konusunda bilgi sahibi değilseniz, aşağıda sizler için örneklendirdiğimiz satış işlemine göz atarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bir konut almaya niyetlendiniz ve bu konutun bedeli 200.000 Türk Lirası. Tapu dairesi tarafından yapılan taksimde %5.58’lik tapu harcının yarısı size yansıtılıyor yani; %2.79

200.00 Lirayı 100’e bölüyoruz 200.000 / 100 = 2.000 Türk Lirası ( satış bedelinin %1’lik rakamı )

ÖNEMLİ  17 vilayette toplumsal konut projesinin temeli bugün atılacak

Çıkan rakamı 2.79 ile çarparak payımıza düşen harç miktarını buluyoruz: 2.000 x 2.79 = 5.580 TL

Yukarıda örnekte açıkladığımız üzere 200.000 Lira rayiç bedeli olan bir evin satış esnasında 5.580 TL alıcıya, yine aynı şekilde 5.580 TL satıcıya tapu harcı masrafı çıkacaktır. Kendi Tapu Harcı Hesaplaması işleminizi de yukarıda verdiğimiz bilgilere istinaden yapabilirsiniz.

Bu konuya benzer olarak aşağıda yer alan konuları da inceleyebilirsiniz :

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ