Emlak Gündemi Haberleri – Şehir Emlak

2015 Kira Artış Oranı

2015 Kira Artış Oranı

Barınma ihtiyacımızı karşılayan konutlar ve ticari hayatın sürdürüldüğü ticari gayrimenkullerin kira bedelleri birçok faktöre bağlı olarak artış gösteriyor. Son dönemlerde ülkemizde doların rekor seviyelere yükselmesi, petrol fiyatlarının artışıyla birleşince alım gücümüzü çok zorlayan bir zam silsilesi başladı. Petrol fiyatlarına yapılan artış sebebiyle, marketlerden dahi aldığımız her ürünün nakliye maliyeti gibi birçok maliyet unsurunun artması ürün fiyatlarını da tetikleyerek artış gösterdi. Mülk sahiplerinin elde ettikleri kira gelirleri ile alım gücünün düşmesi, kaçınılmaz bir son olan kira zammını da beraberinde getirdi. Kira Kontratı yapan kiracılar bu durumdan çok fazla etkilenmese de, yeni kiracı olacak adaylar, kontrat süresi sona erenler ve kontratsız kiracı olan bireyler bu konudan oldukça olumsuz etkileniyorlar. Türkiye istatistik kurumu ( TÜİK ) tarafından yapılan enflasyon araştırmaları neticesinde açıklanan rakamlar, piyasanın normal bir seyirde hareket ettiğini ve olağan dışı bir durumun olmadığını işaret etse de, kiracıların durumu bu istatistikleri yalanlıyor. 2014 Yılının ilk çeyreğinde Anadolu da ortalama bir ev kirası 400 ila 500 Türk Lirası arasında seyrederken, ülkemize irtica eden yabancıların sayısının artması ve yapılan zamlar nedeniyle alım gücünün düşmesi sayesinde aynı konutların bir aylık kira bedelleri 750 ila 1.000 Türk Lirası seviyelerine yükselmiş durumda. Konut üretimi yapan firmaların küçük metrekarelere sahip stüdyo dairelere ağırlık vererek öğrenci kitlesini hedefleyen kira geliri elde etme çabaları ile ailelerin oturabileceği evlerin inşasının azalması da arz talep dengesini karşılayamaz hale gelmiştir.

2015 Kira Artış Oranı istatistik rakamlarında %3 ila %5 arasındaki rakamlar ile gösterilse de kiracılardan alınan bilgiler neticesinde bu rakamların %50 seviyesini dahi aştığı görülmektedir. Konut kira bedellerinin yükselmesi ise, geçtiğimiz senelerde Amerika’da yaşanan emlak balonu patlaması beklentisini yükseltmiştir. Emlak balonu patlaması yaşandığı takdirde kira fiyatları %50 oranında ve civarında düşüş gösterebilir ancak, ülkenin genel ekonomisinde kapanması zor yaralar açacaktır.

ÖNEMLİ  Faizler Yükselince Senetle Satış Arttı

Yıllık bazın yanı sıra aylık olarak açıklanan rakamlarda ise 2015 Kira artış Oranı hakkında Türkiye istatistik kurumunun mart ve nisan aylarına dair verdiği artış rakamları ise %1.05 dir. Yani mart ayında 1.000 Türk Lirası bedel ile oturan konut kiracısının, mayıs ayında ÜFE rakamlarına göre ödemesi gereken kira tutarı: 1034,1 Türk Lirası olarak gösterilmektedir. Bir ay gibi kısa sürede gelen bu artışın asgari ücret ve emekli maaşları ile orantısı göz önüne alındığında ise konut kira bedellerindeki orantısız artış gözler önüne serilmektedir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ