2015 Emlak Vergisi Ne Zaman?

Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun gereği arsa, arazi ve binalar için ödenen devlete katkı payıdır. Taşınmaz mülkü olan kişiler emlak vergisi ödemek zorundadır. Konu ile ilgili bakanlıklar ve müdürlükler tarafından belirlenen tutarlar, mülk sahibinin bağlı olduğu belediyedeki emlak servisine müracaat edilerek öğrenilebilir ve ödenebilir. Birden fazla taşınmaz mülkü olan kişiler arazi, arsa, işyeri ve bina gibi türevlerin her biri için ayrı ayrı emlak bildirim formu doldurmaları gerekmektedir. Bu formları ilgili belediyenin emlak servisinden ya da belediye tarafından sunulmuş ise internet sitelerinden temin edebilirler.
Emlak vergisi beyannamesi vermek için gerekli olan belgeler ise;
- Mülke ait tapu fotokopisi
- Binanın bulunduğu açık adres
- Binalar için yapı kullanma izni kopyası
- Beyan sahibine ait olan ikamet veya iş yeri adresi
- Vergi mükellefi ise vergi numarası değilse T.C. kimlik numarası
Yukarıda yazılı belgeleri temin ederek belediyelerin emlak servislerine başvuru yapabilir ve, emlak vergisi beyannamesinde bulunabilirsiniz.
2015 Emlak vergisi ne zaman ödeneceği konusundaki tarihleri aşağıda belirtiyoruz;
- 2015 Emlak vergisi 1. Taksit ödeme tarihi: 1 Mart ila 31 Mayıs arası
- 2015 Emlak vergisi 2. Taksit ödeme tarihi: 1 Kasım ila 1 Aralık arası
Vergi ödemekle yükümlü olan kişiler 2015 Emlak vergisi ne zaman ödenecek sorusundaki taksit tarihlerini dikkate almaksızın, tüm vergi borcunu tek seferde ödeyebilirler.
Emlak vergisi, taşınmazın türüne göre farklılık gösterebilen şekillerde hesaplanmaktadır. Belediyelerin ilgili birimleri tarafından belirlenmiş olan rayiç bedel üzerinden hesaplanan bu vergi türünde vergi oranları;
- Araziler için 2015 Emlak vergisi oranı rayiç bedel üzerinden: %0,3
- Arsalar için 2015 Emlak vergisi oranı rayiç bedel üzerinden: %0,6
- Meskenler için 2015 Emlak vergisi oranı rayiç bedel üzerinden: %0,2
- İş Yerleri için 2015 Emlak vergisi oranı rayiç bedel üzerinden: %0,4
Olarak hesaplanmaktadır. Yukarıda belirtilen yüzde hesaplamalı oranlar binde hesabı üzerinden okunacaktır. Örneğin; Araziler için binde üç gibi.
Emlak vergisini zamanında ödemeyen mükellefler aylık olarak %2,5 oranında gecikme faizine tabi tutulurlar. Borcun ödenmeme durumunun devam etmesi halinde ise icra takibatı başlatılarak haciz yolu ile borç tahsil edilir.